Delft

Inspiratie voor 2040
Delft

Het nieuwbouwproject in de Kuyperwijk in Delft. Delft voor Elkaar (welzijn), Pieter van Foreest (zorg), de gemeente Delft en Vidomes (woningcorporatie) bouwen samen aan een woonvorm waar jong en oud, vitaal en kwetsbaar, gezinnen en alleenstaanden met elkaar wonen en naar elkaar omkijken.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

In dit project staan het naar elkaar omkijken (nabuurschap), contact onderhouden en gezamenlijk activiteiten ontplooien centraal. Nieuwe huurders tekenen een overeenkomst waarin zij aangeven een bijdrage te willen leveren aan deze gemeenschap. De flatcoach kan hierin faciliteren. Het project bestaat uit 91 sociale huurwoningen: 23 eengezinswoningen en 68 appartementen. Alle woningen zijn levensloopbestendig. De 15 tweekamerappartementen zijn in het bijzonder bedoeld voor bewoners met een (lichte) zorgvraag, met zorg in de directe omgeving. Het complex vormt een hofje, dichtbij elkaar en ondersteunend aan elkaar.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

Door vanaf de start nabuurschap en samenleven te benadrukken en dit te faciliteren met behulp van de flatcoach is een woongemeenschap gecreëerd waar zorg meer vanuit de eerste lijn geleverd wordt en het gewoon heel prettig wonen is. Dit wordt zorgvuldig gemonitord.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

De duurzame inzet van de flatcoach: het is lastig om de juiste persoon te vinden. Er is geen gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en de binnentuin kon, bij oplevering van het complex in het herfst/winter, nog niet worden gebruikt.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: