Wat drijft je om je in te zetten voor het thema wonen en zorg?
Bijna mijn hele werkzame leven heb ik mij bezig gehouden met maatschappelijke vraagstukken in de samenleving. Mijn persoonlijke drive is dat ik echt iets wil bijdragen aan oplossingen voor kwetsbare doelgroepen. Vooral voor die vraagstukken waar niet gelijk vanuit één afzonderlijke organisatie een oplossing voor is, moeten we samenwerken en over onze eigen grenzen tot nieuw oplossingen komen. Ik voel een sterke persoonlijke ‘drive’ om daar aan te willen bijdragen
Wat wil je bereiken met jouw inzet voor de Taskforce?
Dat we als gezamenlijke partijen niet meer naar het vraagstuk van wonen en zorg kijken vanuit onze eigen kerntaak als corporatie, gemeente, welzijns- of zorgorganisatie, maar dat we uitgaan van de behoeften van kwetsbare mensen én van de kracht van mensen in de wijk. Wat kunnen ze zelf en wie of wat kan hen helpen? Dan helpt het in de eerst plaats dat je elkaar kent als partijen in de stad of het dorp, dat je hetzelfde beeld hebt van de opgaven waar we gezamenlijk voor staan en dat je van elkaar leert. We moeten denken en doen combineren; er met elkaar over praten, maar tegelijkertijd in de praktijk eraan werken; op kleine schaal initiatieven ontwikkelen, leren uit de praktijk en daarop reflecteren. Vervolgens de ervaringen delen en kijken waar en hoe ze ook op andere plekken kunnen worden toegepast. Het allerbelangrijkste om daarin mee te nemen zijn de kennis en ervaring van de bewoners uit de wijken en van onze eigen professionals.
Welk initiatief of welke ervaring op het thema wonen en zorg wil je nu al met ons delen?
Samen met ZZG zorggroep hebben we het Vitaal Wonen-concept ontwikkeld. In een heel nieuw woongebouw in Nijmegen-Noord komen in totaal 91 appartementen voor vitale ouderen, ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag én jongvolwassenen met een beperking. Het idee is dat de bewoners, of ze nu meer of minder behoefte hebben aan zorg, onderdeel zijn van de nieuwe buurt en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Er komt een gezamenlijke huiskamer, grote tuin en gemeenschappelijke logeerkamer. Het gebouw ligt naast het toekomstige winkelcentrum, vlakbij station Lent en op een steenworp afstand van het gezondheidsplein. Wat dit gebouw bijzonder maakt, is dat we stimuleren en faciliteren dat de bewoners een soort community gaan vormen, een plek waar het gewoon is dat buren naar elkaar omkijken. Hoe dat gebeurt, dat bepalen de bewoners zelf. Ze denken ook vooraf mee over hun nieuwe woningomgeving. Veel ouderen hebben de behoefte om samen leuke dingen te doen of activiteiten te organiseren. Een gezamenlijke huiskamer nodigt uit om dit te doen. In een community draag je bij, je helpt en anderen zijn er ook voor jou. Als je zo met anderen leeft, kan dat bijdragen aan de kwaliteit van jouw leven. Door samen te leven, red je je langer in je eigen huis. Geclusterde verhuur is een ander voorbeeld. We wijzen 6 tot 8 woningen, bij elkaar in de buurt, gericht toe aan cliënten van een zorgorganisatie. We hebben ervaren dat bewoners dit prettig vinden en dat het de zorgverleners helpt bij het efficiënter bieden van zorg. Dat is de mooie bijvangst van het intensieve contact dat we als bestuurders met elkaar hebben.