U gebruikt een sterk verouderde webbrowser (Internet Explorer). Deze website wordt hierin niet juist weergegeven. We raden u aan om over te stappen op een moderne webbrowser. (meer informatie)
Het Ebbingehof in Groningen is een voorbeeld van een geclusterde woonvorm voor ouderen, bestaande uit 40 huurappartementen die variëren in grootte en prijs.
Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?
Het Ebbingehof is ontstaan vanuit een bewonersinitiatief. Deze groep bewoners zocht een geclusterde woonvorm, waar ‘noaberschap’ centraal staat, maar waar wel zelfstandig gewoond wordt. De initiatiefnemers hebben zich met hun idee gemeld bij de gemeente en de gemeente heeft dit initiatief omarmd. In gezamenlijkheid is gezocht naar mogelijke locaties. De initiatiefnemers zijn in contact gebracht met de ontwikkelaar van het gebied, met als uiteindelijk resultaat de ontwikkeling van een moderne betrokken woongemeenschap.
Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?
Het complex bestaat nog maar net, maar de eerste ervaringen zijn positief. Het complex leidt tot heel veel onderlinge contacten en naar elkaar omzien. Bewoners hebben het gevoel echt onderdeel te zijn van een gemeenschap. Dit heeft ook te maken met de vorm van het gebouw.
Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?
Ondersteuning vanuit de gemeente is noodzakelijk. In dit geval is dit goed verlopen. De koppeling aan de projectontwikkelaar kan een knelpunt zijn, omdat zij vaak een ander belang hebben.
Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?
Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?
Documenten
Er zijn nog geen bestanden geplaatst bij deze gemeente/regio.