Rotterdam

Inspiratie voor 2040
Rotterdam

Het concept van de Thuisplusflat in Rotterdam. Het is een eigentijdse invulling van de lacune tussen thuis wonen en het verpleeghuis. Het is een samenwerking tussen de gemeente en verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties.

Wat maakt het concept vernieuwend, inspirerend, toekomstbestendig?

In de Thuisplusflat hebben bewoners een eigen huurwoning en wonen zij zelfstandig. In de flat is een “uitrukpunt” van een thuiszorgorganisatie met een vast team van zorgmedewerkers. Daarnaast is er vanuit de welzijnsorganisatie een vaste medewerker. De sociale huismeester is met de wijkverpleegkundige en de woonconsulent, de spin in het web. Ook is er een korte, directe lijn met de inpandige huisartsen. Er vindt vroegsignalering plaats en er is afstemming in het kernteam. Zo kunnen bewoners zorg en ondersteuning krijgen op het moment dat dit nodig is en dicht bij huis vragen stellen aan een vertrouwde contactpersoon. Er wordt gewerkt volgens de principes van positieve gezondheid. De welzijnsmedewerker organiseert in samenspraak met de huurderscommissie/ activiteitencommissie verschillende activiteiten rondom bewegen, gezondheid en ontmoeten. Samen koken en eten is een kernactiviteit die zowel ontmoeting stimuleert en een gezonde leefstijl bevordert. Mensen hebben onvermoede talenten; die worden aangeboord waardoor de Thuisplusflat een bruisende plek is geworden. Het beste compliment is de jaloezie bij andere huurderscommissies in andere ouderencomplexen die van de corporatie eisen ook het concept van de Thuisplusflat te realiseren.

Wat is de belangrijkste succesfactor van dit woonzorgconcept?

De integrale aanpak. De bestuurders hebben contractueel met elkaar afgesproken dat zij dit concept steunen.

Wat is het grootste knelpunt gebleken in (de totstandkoming van) dit woonzorgconcept?

• Continuïteit van inzet door dezelfde personen • Aanbestedingsregels voor de inzet van welzijn• Doorstroming van huurders: het toewijzingssysteem zorgt ervoor dat niet altijd de juiste persoon in de juiste woning terechtkomt.

Waarom is dit een slimme interventie/wat is ermee bereikt?

Wat kunnen andere regio's of partners hiervan leren?

Documenten

Er zijn nog geen bestanden geplaatst bij deze gemeente/regio.

Taskforce Wonen en Zorg bestaat uit: