Een hulpbehoevende oudere verlangt naar aanspraak en gezelligheid. De zorgprofessional heeft behoefte aan het verlagen van de werkdruk. En studenten kampen met flinke uitdagingen om woonruimte te vinden. Deze drie uitdagingen worden aangegaan met het nieuwe initiatief Roommit: studenten laten inwonen bij een oudere of in een verzorgingshuis met als tegenprestatie een helpende hand. Dat is dus 3x winst!
Bedenker van het bedrijf Roommit is Sven Platenburg. “Mijn idee is eigenlijk ontstaan voor oudere mensen die wat groter wonen, ondersteuning in hun dagelijkse bezigheden kunnen gebruiken, maar waar voor zorgprofessionals eigenlijk niet voldoende tijd hebben. Met daarbij het gegeven dat studenten altijd op zoek zijn naar woonruimte. Ik dacht: waarom dit niet combineren? Met een grondige screening een student in laten wonen bij een oudere, zodat de oudere minder eenzaam is en hier en daar wat hulp krijgt, de student woonruimte heeft en de zorg minder snel belast wordt: dat is toch een ideale oplossing?”, verklaart Sven het ontstaan van Roommit.
Om zijn plan vorm te geven, had hij wel de samenwerking met een zorgorganisatie nodig. Deze vond hij uiteindelijk in De Zorggroep. “Op dit moment heeft Roommit nog geen studenten privé bij ouderen wonen, maar inmiddels wonen wel de eerste vier studenten in twee zorglocaties van De Zorggroep: De Meeuwbeemd in Venlo en Hof ter Borcht in Baarlo. Daar waren appartementen beschikbaar en na goed overleg is besloten met hen een pilot te starten.”
“Ik zie de vereenzaming bij ouderen en vind het daarom extra leuk om dit te verminderen door vaker bij hen in de buurt te zijn”— Roommitter Davina, één van de studenten die woonachtig is in de Meeuwbeemd.
Ron Hensen, projectmanager Duurzame Zorg vertelt waarom De Zorggroep de samenwerking met Roommit is aangegaan: "Wij zien dat de komende jaren de beschikbaarheid van zorgmedewerkers daalt en er een toenemende zorgvraag is. Dat betekent dat we de zorg anders moeten organiseren. Kwalitatief goede zorg en ondersteuning zijn alleen mogelijk door samenwerking tussen professionals en vrijwilligers. Informele zorg kan bijvoorbeeld door familie of andere mantelzorgers worden geleverd, maar ook door de inzet van studenten die ondersteunen. Roommit heeft voor twee van onze woonzorglocaties sinds oktober 2022 studenten gehuisvest tussen de oudere bewoners. Deze studenten ondersteunen de bewoners door bijvoorbeeld klusjes te doen, een wandeling te maken of te helpen met Facetimen met hun kleinkinderen. Ze zijn een goede buur. Daarmee ontlasten zij de formele zorg. Bovendien past dit goed bij onze strategie waarin we vitale gemeenschappen ondersteunen. We willen mensen stimuleren en faciliteren om het samen goed te hebben."
Op het moment dat de pilot geslaagd wordt afgerond, zal er zeker gekeken worden naar uitbreiding van het aantal studenten. Dit blijft wel afhankelijk van de appartementen die al dan niet beschikbaar zijn.
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Evie (22) is Roommiter en woont in de Meeuwbeemd. “Ik woon hier nu drie maanden en met groot plezier kan ik zeggen. Ik heb een fijn eigen appartement met badkamer en kleine kitchenette. Het is voor studenten een heel betaalbare manier om op jezelf te kunnen wonen en de ‘tegenprestatie’ is eigenlijk heel leuk en mooi. Er wordt van ons verwacht dat we zo’n zes tot acht uur per week vrijwillig tijd besteden aan de bewoners hier. Dus meedoen met spelletjes, een boodschapje doen of even een kopje thee drinken. Ik doe dat voornamelijk met mijn buurvrouw en dat is inmiddels gewoon ook echt gezellig! In de kerstvakantie zijn we samen Venlo ingegaan. Maar daarnaast, als je de andere bewoners alleen al vrolijk gedag zegt en even oprecht vraagt hoe het met ze gaat, is hun dag alweer gemaakt. Het is toch fijn dat je op zo’n manier echt iets voor iemand kunt betekenen?”
Lenette Willems is teamleider in de Meeuwbeemd en ziet wat de aanwezigheid van studenten doet met zowel de bewoners als de zorgprofessionals. “De studenten zijn met name in de avonduren aanwezig, als juist het zorgteam wat minder drukbezet is. Het is dan voor zowel de bewoners als de zorgmedewerkers fijn dat de studenten er zijn: zij besteden even aandacht aan bewoners, waardoor de professional ruimer de tijd heeft voor de belangrijke taken die zij alleen als zorgprofessionals kunnen.”
Leonie Ramakers, manager Wonen bij De Zorggroep vult aan: "Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de studenten de nieuwe professionals worden. Het uitspreken van wederzijdse verwachtingen en open communicatie tussen de medewerkers, bewoners en de studenten resulteert uiteindelijk in een mooie win-winsituatie voor alle partijen."
Volgens initiatiefnemer Sven Platenburgen De Zorggroep zijn samenwerkingsinitiatieven als deze echt de toekomst.“Roommit werkt landelijk en ontzorgt de zorgorganisatie volledig. Wij doen de screening van de studenten en houden ook het contact als er eenmaal een samenwerking is. Het is niet de bedoeling dat de student echt taken van de zorgprofessional overneemt, maar heeft puur een ondersteunende rol. Ook als een student echt privé zou intrekken, zou die in nauw contact komen te staan met de zorgorganisatie die betrokken is bij die cliënt”, verduidelijkt Sven.
Tips van Ron Hensen De Zorggroep:
- Goede selectie studenten die een klik hebben met ouderen en een goede buur willen zijn.
- Woonruimte moet beschikbaar zijn, anders wordt het financieel een uitdaging.
- Zorgprofessionals moeten open staan voor dit soort initiatieven. In het begin zal het wellicht even wat extra tijd van hen vragen in de begeleiding, maar als het goed gaat, plukken ze er al snel de vruchten van.
- Tot slot is het belangrijk dat er een partner is, zoals Roommit, die het ‘geregel’ eromheen voor zijn rekening neemt, zodat medewerkers zich daar niet mee bezig hoeven te houden.
Tip van Leonie Ramakers De Zorggroep:
- Het is belangrijk om tijdig teevalueren met elkaar en bij te sturen indien nodig.
Tips van Sven Platenburg Roommit:
- Hanteer een goede selectie van studenten en kies voor diegene die zich ook echt maatschappelijk betrokken voelen.
- Houd goed contact met zowel de student als de teamleider van de locatie of het thuiszorgteam om snel te kunnen schakelen indien nodig.
- Geef de studenten de vrijheid, ruimte en vertrouwen om echt van toegevoegde waarde te kunnen zijn.